sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Tätähän mä olen koko ajan pelännyt

Lauantaina UPK:n järjestämässä päivän peko-haun loppukokeessa Vihdissä mun pelkoni sitten toteutui: Giin kantti ei kestänyt haukkua kokonaan pressutetut mm:t. Olimme tietty taas kokeen viimeinen koirakko, ja radalle päästiin liki 4 tunnin odottamisen jälkeen. Hakurata oli ihan ok, tuulenvire sopiva ja keli pilvipoutainen. Lähdimme taas kiertämään reunoja seuraten myötäpäivään. Hyvin pian lähetyksen jälkeen huomasin Giin saaneen hajun, ja lähdin oikealle sen perään vahvistamaan. Ukko oli kokonaan pressutettuna kuusenoksien alla. Tämän haukkui ok.

Jatkoimme matkaa pitkää sivua, ja nousimme kalliolle. Huomasin Giin taas työstävän hajua melko kaukana edessä. Sitten se hävisi näköpiiristä. Päätin pysyä etsintäsuunitelmassa ja etenin kohti kulmaa. Kulmaan päästyäni kuulin haukahduksen, mutta ennen kuin ehdin mitään reagoida, Gii tuli hakemaan mua. Kokeen alussa olin testaajalle sanonut, että koira voi tulla mua vastaan. Nyt testaaja käski mun pysähtyä ja olla puhumatta koiralle. Siinä me sitten seisoa patsasteltiin: minä, testaaja, ratamestari ja koira. Mä pyysin testaajalta lupaa, että voisin liikkua. Sain luvan lähteä kävelemään rajalinjaa, mutta ei yhtään koiran tulosuuntaa = piiloa kohti. Kävelin ensin muutaman askelen edestakaisin, Gii pyöri ympärillä. Sitten lähdin kävelemään etsintäsuunnitelman mukaista linjaa, jolloin Gii meni takaisin piilolle ja alkoi haukkua. Haukkui piilolla kunnes tulimme (matkaa ehkä parikymmentä metriä alueen sisälle päin). (Jälkikäteen olen jossitellut, että jos olisin kääntänyt kulkusuuntaani heti huomattuani koiran työstävän hajua alueen sisällepäin, olisiko silloin kantti kestänyt haukkua?) Testaaja ja ratamestari/testaajaharjoittelija miettivät, että oliko ilmaisu hyväksyttävä. Päättivät katsoa suorituksen loppuun.

Etenimme lyhyen sivun loppuun ja käännyimme takareunan pitkälle sivulle. Siinä testaaja pyysi pysäyttämään koiran - mikä sujui yllättävän helposti ottaen huomioon että hakutreenissä tätä ei olla koskaan tehty, aina olen kutsunut koiran luo... Pitkällä sivulla edetessämme pian huomasin Giillä taas olevan hajun. Se eteni sivua pitkin eteenpäin, pyöri rajalla olevan kuusen ympäri ja painui maahan kuusen eteen katse mun tulosuuntaan haukkumaan. Siinä haukkui paikallaan maassa, kunnes tulin viereen, jolloin siirtyi haukkumaan kuusen oksien alle. Myös tämä kolmas mm oli kokonaan pressuun kääriytynyt. Testaaja ja testaajaharjoittelija jatkoivat neuvottelua meidän hakusuorituksestamme, joka päätyi tulokseen hylätty puutteellisen ilmaisun vuoksi.

Palautteena suorituksestamme saimme kiitosta koiran hakutyöskentelystä, sekä kehotuksen vaihtaa ilmaisu kertovaan. Siinä sitten viime yö menikin pohtiessani ilmaisun vaihtoa.

Tänään olimme koko päivän Espyn järjestämässä rauniokoulutuksessa Espoossa. Eilisten kokemustemme jälkeen halusin kivaa ja helppoa. Ensimmäisellä kierroksella Giille oli kolme mm, kaikki avoimissa putkissa ja suorapalkalla. Palautteena saimme, että hienosti työskentelevä, erittäin nopea koira, joka on hyvin ohjattavissa ja pitää kontaktia ohjaajaan. Raunioillahan emme juuri ole treenanneet, mutta ympäristöön ei Gii kiinnittänyt mitään huomiota: keskittyi vain työntekoon. Voisimme kuulemma yrittää hidastaa suoritusta niin, että minä ihastelisin ;) koiran kanssa löydettyä mm:stä pidempään, mm voisi palkata koiran vielä uudelleen tultuaan piilosta pois sekä miettimällä ruokapalkan vaihtoa leluun. Nyt Gii vaan hotkaisee ruoat niin nopeasti kuin kykenee päästäkseen jatkamaan etsintää. Ja minä annan sen jatkaa, kunnes viimeisen ukon jälkeen on loppuleikki. Niin, ja palautteena oli myös, ettei meillä ole mitään syytä vaihtaa ilmaisua (vaikka tämä harjoitus oli ilman ilmaisua...)

Toisella kierroksella pyysin mm:t 'taloihin', koska halusin nähdä miten Gii kiipeää ja menee niihin sisään. Aloitimme keskimmäisestä 'talosta', johon Gii hyppäsi ensin päädystä sisään (kehuin), tuli ulos ja aloitti haukun kuono ylös. Laskin sen tarkistamaan keskimmäisen, levyllä peitetyn välin. Palasi ja haukkui edelleen talon edessä ylöspäin. Autoin sen huomaamaan rappuset, ja kiipeämään niitä. Kehuin kun se meni itsekseen ylös, ja sieltähän se mm löytyikin. Nyt mm syötteli lihapullanpaloja yksi kerrallaan kädestä. Giin kanssa odotimme vielä rappusten alhaalla, että mm tuli alas ja antoi vielä makkaran.

Jatkoimme etsintää talon alaseinustalle, ja Gii meni itse tarkistamaan aukot (kehuin) ja lähetin sen vielä ekasta aukosta, kun en tiennyt niiden olevan yhteydessä keskenään. Sitten etenimme alatalolle, jonka takapäädyssä koira selvästi sai hajun, ja ymmärsi itse mennä sisään talon alapuoleisella sivulla keskellä olevasta aukosta. Mm makasi talon päädyssä 'ylätasanteella'. Kun mä menin kurkistamaan, niin Gii istui kaltevalla levyllä ja hotki palkkaansa. Taas jäimme odottamaan, että mm tuli ulos ja antoi vielä makkaran.

Tänä aikana kolmas mm oli mennyt vieressä olevan kiipeilytelineen päälle. Gii bongasi ukon alhaalta ja alkoi haukkua. Mä autoin sen huomaamaan luiskan, mitä pitkin se kiipesi mm:n luo. Palkan jälkeen ohjasin sen tulemaan alas samaa luiskaa. Nyt mm alas päästyään leikki Giin kanssa loppupalkkalelulla.

Palautteena saimme kehuja koiran työskentelystä, mutta ohjaaja kannusti koiraa liikaakin, kyllä se olisi ukot työstänyt ilman tukeakin. Tällä kierroksella yritin hidastaa työskentelyä: koira viipyi kädestä syötettynä mm:llä pidempään ja sai tosiaan vielä palkan, kun mm pääsi pois piilosta.

Lopuksi vielä teimme ketteryysesteitä ja kiipeilimme talojen katolla. Ja Gii jopa teki ne vaakatasossa olevat tikapuut 8-o Kyllä oli kiva palauttava treenipäivä! Nyt vaan kun taas pitäisi jotain päättää tuon Giin ilmaisun kanssa - johan tässä vuosi menikin ilmaisutavan valintaa pohtimatta...

2 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Jos olisin tiennyt että olette siellä, olisin tullut moikkaamaan! Illalla treeneissä kuulinkin että "Silakan sisko oli siellä". :D

Ja joo, tuskin ihan heti kannattaa ilmaisua lähteä vaihtamaan, vaan ennemmin vahvistaa ja treenata jo olemassa olevaa :) Ja jos se ei onnistu, niin miettii sitten.

Meillä ainakin on nyt selvästi menossa joku ihme herkkyys- ja kyselykausi... onko juoksun jälkeistä, ikää vai mitä?

Tuija kirjoitti...

Olisipa pitänyt kertoa etukäteen tulostamme raunioille, olisi ollut kiva nähdä!

Me siis aloitettiin tänään pressutettujen mm:n haukkumisen tehotreeni - katsotaan sitten ensi lauantaina, tuottiko tulosta...