maanantai 11. heinäkuuta 2011

Kelpieleiri ja pekojutut

Viime torstain treenistä täytyy merkitä muistiin, että rahametsässä Giille oli kaksi seisovaa, naamioverkolla peitettyä mm:stä. Avarassa maastossa se näki molemmat jo lähetyksestä. Eka meni ok, toisella mm:llä mä olin menossa piilolle hirveän risukon läpi rytinällä, enkä tiedä tuliko Gii katsomaan mitä mä ryskän vai mikä sai sen lähtemään mm:ltä? Palasi kuitenkin takaisin ilmaisemaan, kunhan oli tsekannut mut.

Perjantaina starttasimme sitten Nooran töiden jälkeen kohti Ylännettä ja Kuralan kartanotilaa kelpieleirille. Giin lisäksi otimme Netan matkaan mukaan. Illan ohjelmassa oli majoittumisten jälkeen tokoa Lotan kouluttamana. Noora ja Gii harjoittelivat kontaktia, ja Lotta yritti häiritä ;) Mun mielestä meni kohtuullisesti, mutta lisää häiriötreeniä ei olisi pahitteeksi.

Lauantaina mä olin Giin kanssa aamupäivällä hakutreenissä. Ja taas oli kuuma! Tyydyin siis neljään pistoon. Otimme ääniavuin muistikuvat, ja työskentely sujui kolmannelle mm:lle asti ok. Sitten kuului kun Gii kiljaisi matkalla piilolle. Maalimies kertoi jälkikäteen, että koira oli ollut hajulla ja tulossa piilolle, kun oli kai risuun juossut. Kiljaisu oli kova, ja sitten koira ei enää ilmeisesti halunnutkaan mennä piilolle, vaan jäi juoksentelemaan ympäriinsä. Kutsuin takaisin, juotin ja lähetin uudelleen. Gii upposi hyvin ja syvälle, mutta ei nostanut ukkoa, jäi vaan juoksentelemaan piilon ympärille. Lopulta mä lähdin kävelemään kohti piiloa, ja sitten 'löysi' ukon ja haukkui. Neljännelle lähetettäessä oli jo selvästi väsynyt, heitti matkalla voltin, mutta upposi sitten ja ilmaisi.

Iltapäivällä Noora teki Giin kanssa aksaa. Mä en edes yritä raportoida sitä... Sitten me palattiin Lahteen, kun Noora oli niin kiireinen. Muut jäivät vielä jatkamaan leireilyä... Kiitos Lindalle hienosti järjestetystä leiristä! Ja kaikille kiitos treeniseurasta!

Sunnuntaina olimme Giin kanssa vierailemassa Kouvolan - tai Kuusankosken jos tarkkoja ollaan - raunioilla. Meille oli järjestetty siellä valmis treeni. Raunoille otettiin alkuun kaksi koiraa etsimään, ja Gii sai olla toinen niistä. Me aloitimme yläreunan kasoilta, jotka se äkkiä sivuutti, ja paahtoi kohti alanurkkaa. Siellä se ilmaisi kuusten välissä alueella, jossa ei äkkiä katsoen näyttänyt olevan mitään. Raunio oli siis mullekin ennestään täysin tuntematon, ja sitten siinä hetken pyörin ja havaitsin kapen muoviputken suun pilkistävän maasta: alla täytyi olla tunneleita, johon oli ilmaputki. Gii haukkui ilmaputken vieressä. Etsin sisäänmenoaukkoa, ja sellainen löytyikin levyllä peitettynä alarinteestä. Lähetin Giin sisään, ja se menikin. Palasi kuitenkin hetken päästä, ja haukkui lisää. Mä lähdin sitten sen kanssa ryömimään putkistoon. Gii meni edellä ja ryhtyi haukkumaan. Se oli risteyksessä, kuono oikealle - ja siellähän se mm oli. Gii pääsi sitten autoon viilentymään, ja toinen koira tuli jatkamaan.

Toinen osa treeniä oli rakennusetsintä. Talossa oli kellari ja kolme kerrosta. Sielläkään en ollut koskaan ennen käynyt. Aloitimme maantasosta. Talossa oli niin pimeää, että lamput olivat tarpeen. Ensimmäinen mm oli takanurkassa levyjen takana, mutta Gii ilmaisi keskellä takaseinää: haju kiersi. Sitten jatkoimme toiseen kerrokseen, missä koirasta näki, että hajua on. Etsimme melko perusteellisesti, mutta mitään ei löytynyt. Jatkoimme siis ylöspäin. Ylimpään kerrokseen päästyämme Gii hetikohta alkoi ilmaista - tyhjässä huoneessa. Mä mietin, että nyt ne hajut taas kulkeutuu jostain, ja yritin saada koiraa jatkamaan matkaa. Lähdin itse edellä eteenpäin, mutta Gii jäi makaamaan ilmaisupaikkaansa. Tällöin parini huomasi, että lattiassa oli saranat ;) Ja siellähän se mm oli lattiassa olevassa matalassa kolossa makaamassa. Tosi hieno suoritus Sintiltä! Se oli elämänsä toisen kerran rakennuksessa etsimässä, ja teki hienosti töitä :) Edes kapet rappuset eivät aiheuttaneet ongelmia kumpaankaan suuntaan.

Tänään olimme sitten vierailemassa Kennelliiton suurleirillä Loviisassa. Mulla oli Netta ja Gii mukana demoamassa pelastuskoiran työskentelyä, ja myös eri tapoja opettaa hakua. Netan kanssa tein risteilyn ja yhden rullailmaisun. Gii näytti ensin yhden haamun etsinnän ja sitten sille oli kaksi valmista mm:stä. Toinen oli grillikodassa. Ovi oli hiukan raollaan, Gii avasi sen kuonollaan, tuli sitten pyörähtämään mun luona ja haukahti kerran ennenkuin kiipesi sisään kotaan. Siellä haukkui penkillä makaavan sanomalehdillä peitetyn mm:n. Toinen oli puussa. Haju siitä painui parakin seinälle, jossa Gii juoksi edestakaisin. Parakin takaa lähti juuri silloin joku kävelemään, ja Gii syöksyi ilmaisemaan tämän ;) Sitten kiersi aluetta, mutta ei saanut hajua. Lopulta pyysin mm:stä hiukan rapistelemaan. Tämä tietty tehosi. Kaiken kaikkiaan oikein hyvä häiriötreeni, sillä paikalla oli 80 - 90 hengen yleisö! Ja jokaisen maalimiehen löydyttyä yleisö taputti :)

Nyt musta tuntuu, että toistaiseksi unohdan treenit, missä mä en mene ilmaisevan koiran luo piilolle.

Ei kommentteja: