tiistai 7. kesäkuuta 2011

Kärnän hakukoulutus

Lintsasin maanantain ja tiistain töistä, jotta pääsin Giin kanssa osallistumaan Sari Kärnän hakukoulutukseen, jos siis vaikka pistojakin opettelisi ;) Maanantain olimme Koiramäessä. Rata oli vasemmalta puolen risukkoinen ja oikealta puolelta nousi korkeat kalliot. Tuuli tuli oikealta. Giille oli 5 ukkoa valmiina kaikki 50 metrissä, jotta Sari näki, miten se toimii. Oikea etukulma meni suoraan ekalla lähetyksellä. Vasen myös ekalla, mutta pyöri vähän, kun ukko ei ollutkaan etukulmassa vaan n. 10 metriä eteenpäin. Kolmas ukko oli tosi korkean ja jyrkän kallion päällä, mutta hyvin Sintti kiipesi. Neljäs sen sijaan tuotti haastetta. Matkalla oli hurjat kaadettujen pikkupuiden risukot ja tuuli oli myötäinen. Pari kertaa piti uusintalähettää, ennenkuin mm löytyi. Viides taas vastatuuleen ongelmitta. Palkat sai haukun aloituksesta, ja sitten mä kutsuin takas keskilinjalle. Toisella kierroksella otettiin kolme tai neljä ukkoa, ja silloin haukutettiin pidempään, osa niin, että mä ehdin paikalle. Sarin kommenttina tuli, että koira irtoaa hyvin, on motivoitunut ja haukkukin oli kunnossa. Ehdotti, että pistotyöskentelyn rakentamiseksi voisi ottaa ääniapuja.

Tänään olimme Sipurassa, ja otimme ääniapuja. Menimme radan loppuun, ja palasimme sieltä alkuun niin, että mm:t liikkuivat mukana ja taputtivat aina piiloilla, kolme piiloa molemmin puolin. Taputuksia kuunnellessa mä en ollut ihan varma, mitä Sintti mietti, mutta taisi se ymmärtää. Jälleen tuuli kävi oikealta, ja kaikki sen puolen kolme pistoa olivat hyvät. Vasemman puolen kaksi ekaa myös, mutta viimeinen kuudes pisto oli myös vasemmalle myötätuuleen, ja se vaati jo uusintalähetyksen. Sari tykkäsi, että seuraavaksi voisi ottaa jo tyhjänkin. Iltapäivän treenit päätimme pitää lyhyinä, lämpötila oli varmaan +30. Giille eka lähetys oli vastatuuleen oikeaan etukulmaan. Se irtosi parilla uusintalähetykselläkin vain parhaimmillaan 15-20 metriä. Muuta selitystä emme keksineet, kuin että se haisteli vastatuulta ja päätteli (ihan oikein sinänsä), että ei siellä ketään ole eikä viitsi juosta. Sari käski välillä lähettää (myötätuuleen) vasempaan etukulmaan, jonne se upposi ekalla ja jossa myös mm oli ;) Tänä aikana oikeaan etukulmaan pistettiin myös mm, ja nyt Sintti sinne myös upposi. Jostain syystä se ei kuitenkaan ihan heti ukkoa löytänyt, vaikka irtosi pitkälle ja juoksi etsimässä. Kolmas mm oli taas vasemmalle myötätuuleen, ja nyt helteen vaikutus jo näkyi. Gii ei tahtonut itsekseen enää irrota, vaan kääntyi katselemaan, miksen mä tule mukana. Ja heikkoluonteisena mä tietty hiippailin sen perässä vähän matkaa keskilinjalta, jolloin se intoutui uppoamaan riittävän syvälle. Loppuun otettiin vielä yksi perässäjuoksu, jotta saatiin päätettyä innokkaaseen ja suoraan pistoon.

Nyt olen sitten miettinyt, että jos näitä pistoja tosiaan haluaisin opettaa, niin voisin ottaa eri käskysanojen lisäksi myös erilaiset käsimerkit ja liivit koiralle... taas pitäisi tehdä vaan päätöksiä, mitä haluaisi... Mutta kyllä koiratreenit aina työnteon voittaa :) Lopuksi käytimme koirat vielä uimassa Alasenjärvessä.

Ei kommentteja: